Aan het lezen
The human library

The human library

Mocht je nou aanstaande zaterdag denken, goh, wat gaan we vandaag eens doen? Ga eens een boek lenen. Nee, geen papieren maar ééntje van vlees en bloed. Ik hoor je hersenen kraken, laat het me je uitleggen.

Tekst: Sabrina Philipsen

Je mag alles vragen

The human library is een project wat ontstaan is in Denemarken om een veilige omgeving te creëren voor stereotypes en vooroordelen. Niet om er nog meer te maken maar om met de bestaande in gesprek te gaan. Alledaagse, gewone mensen zitten hier voor je klaar om een openhartig gesprek aan te gaan. Het biedt de mogelijkheid om in de belevingswereld van een ander te stappen en daarbij met elkaar in gesprek te gaan.

In gesprek met Noella

Ik ben in gesprek gegaan met een levend boek. Noella Kamsma zit aanstaande zaterdag in de Alkmaarse bibliotheek en haar vooroordeel gaat over depressie. Noella is 26 jaar, productie assistent en is tevens groot Beyoncé fan.

Ze struggelt al zolang zij kan herinneren met heftige somberheid en onzekere gevoelens. The human library vindt zij een mooi project omdat zij hoopt mensen de ruimte te kunnen geven om haar alles te vragen wat zij willen weten over depressie. Zij hoopt anderen te kunnen helpen met haar persoonlijke ervaringen en daarbij is het voor haarzelf goed om er zo open over te praten.

Noella merkt, net als ik overigens, dat mensen al snel een bepaalde mening of idee bij een depressie hebben. Maar ook een ex-gedetineerde, iemand met een soa of een alleenstaande vader worden vaak bestempeld als stereotypisch. Maar kloppen de beelden die je bij deze personen hebt wel echt?
Daarom moet je zaterdag even in de bieb gaan neuzen, want vanaf 13.00 uur s’middags staan er zo’n 20 levende boeken voor je klaar om al je dringende vragen aan te stellen. Een gesprek aangaan met een boek is niet moeilijk en je krijgt 20 minuten de tijd plus je zou nog zelfs een boek met 10 minuten kunnen verlengen. Het is gratis en je kan zoveel boeken lenen als je wilt. En wie weet met wat voor nieuwe kennis jij de deur uit loopt.

Meer weten?

Mocht je nou aanstaande zaterdag helaas niet kunnen of vind je het toch een beetje spannend, kijk dan eens op www.thehumanlibrary.nl

Zij komen namelijk vaker per jaar terug op meerdere locaties.

En als je wel heen gaat, veel leesplezier en vergeet niet om je boek weer netjes terug te brengen.

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online