Aan het lezen
The Living Museum Project

The Living Museum Project

Avatar foto

The Living Museum Project is een initiatief van Michel Ranzijn en Helen Roeten. Geïnspireerd door The Living Museum in New York, nu gevestigd in De Drukkerij. Een groot fabriekspand in Alkmaar waar creatieve makers en ondernemers zich hebben gevestigd, en hopelijk binnenkort geopend voor iedereen.

DE creatieve broedplaats van Alkmaar

De Drukkerij (voormalig drukkerij van het Noordhollands Dagblad) is nog volop in verbouwing, maar nu al een creatieve broedplek. Ik krijg een rondleiding door het enorme pand en heb al zin in de opening gekregen. The Living Museum Project is gevestigd op de tweede verdieping en staat vol kleurrijke objecten.

Er werken verschillende kunstenaars in deze ruimte. Het is een plek om te maken en je te laten inspireren. Er is vooral ruimte voor ontwikkeling en door de samenwerking met Koel310 en de Stadsfabriek kom je in een warm netwerk van creatieve mensen terecht.

“Helen is een sensuele en kleurrijke kunstenaar”

Michel en Helen vertellen met veel enthousiasme over wat ze de laatste tijd gedaan hebben. In al die evenementen, exposities en ontmoetingen, staat het lichaam centraal. Door de hele ruimte heen is dat ook goed zichtbaar. Helen is een sensueel en kleurrijk kunstenaar en viert in haar kunst de vrouw.

Helen Roeten

Elk lichaam is mooi. Ze organiseren dan ook vaak live (online) sessies naakt modeltekenen. Internationaal hebben ze een groot netwerk opgebouwd dus bij de ‘zoom online livedrawing’ ontstaan er kunstwerken vanuit de hele wereld. De kunstenaars verbonden aan het Living Museum Project doen daar ook aan mee. Voor velen is naakt nog spannend maar dit is een goede manier om buiten de comfortzone te stappen en het zelfvertrouwen te ontwikkelen.­

Origine

The Living Museum werd opgericht in 1983 door Dr. Janos Marton, een psychiater in Creedmoor Psychiatric Center, en kunstenaar Bolek Greczynski. Het werd opgestart om patiënten een stressvrije ruimte te bieden binnen het gebouw, een uitlaatklep door middel van kunsttherapie waar ze een vanuit een intrinsieke motivatie een zinvolle activiteit na kunnen streven. Dit is de eerste studio en museum van zijn soort en heeft de grootste collectie Outsider Art in Amerika. In Nederland zijn er inmiddels meerdere soortgelijke plekken, en nu dus ook in Alkmaar.

Wat is Outsider Art?

Outsider Art is een breed begrip, vaak omschreven als kunst gemaakt door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Kunst die gemaakt is door makers zonder kunstopleiding, ‘outsiders’. Beelden die ontstaan vanuit fascinaties en het intuïtieve, onaangetast door invloeden van de bestaande kunstwereld. Maar deze term is misschien niet helemaal meer van nu. Het label Outsider Art legt de nadruk op hun anders zijn, terwijl elke kunstenaar zich met een unieke kijk op de wereld uitdrukt.

The Living Museum Project richt zich op kunstenaars die kunst maken om psychisch gezond te blijven. Het doel is om deze kunstenaars te ondersteunen en zichzelf weer in hun kracht te zetten. Gericht op doen, staan zij zoveel mogelijk binnen de maatschappij. Dat maakt ze anders dan de bestaande Living Museums en ook staat daar volgens Michel en Helen het extra woord ‘Project’ voor. Ín de maatschappij treden, (moeilijke) sociale thema’s aankaarten en taboes doorbreken over mentale gezondheid.

Door kunst maak je het bespreekbaar

Helen Roeten is door haar eigen achtergrond bij The Living Museum als kunstenaar terecht gekomen. Ze heeft een bipolaire stoornis en heeft als gevolg daarvan perioden dat ze depressief is. Juist in die perioden, vinden Michel en Helen haar kunstwerken allebei heel anders, gedetailleerder en dieper. Door kunst kun je dingen bespreekbaar maken, daar geloven ze in. Dat is de verbindende factor voor alles wat ze organiseren.

Ook organiseert Helen maandelijks een Colorwalk door de binnenstad van Alkmaar. Helen: “We willen meer kleur gaan brengen in de winkelstraten van Alkmaar”. Wil je op de hoogte blijven van deze Color Walks of van het Living Museum, dat kan hier.

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online