Aan het lezen
Thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen

Avatar foto

Thuiswerken. Wat mij betreft is het op dit moment een luxeprobleem. Gevangenzitten in je eigen huis terwijl om de hoek in het Noordwest Ziekenhuis een fors aantal handen aan het bed staat met één doel: hulp bieden aan de mensen die getroffen zijn door het Coronavirus. Keihard werken, dagenlang, afgezonderd en dicht bij de dood. Het woord “probleem” heeft bij nader inzien weinig waarde. Toch heeft ook de thuiswerker zijn of haar “dingen” die er aan de hand zijn.

Geschreven door: Vincent Verburg

Ver weg van hier

Ruim twee weken geleden zat je mooi op kantoor. Lachend werden de maatregelen bekendgemaakt om een tijdje geen handen te schudden en in Italië brak de hel los. Tja, dat is ver weg en hier is niets aan de hand. Op de één of andere manier hebben we het nieuws uit China vanaf januari niet helemaal serieus genomen en staan we lollig te doen bij de koffieautomaat. Dat was slechts drie weken geleden. Het lijken nu wel twee maanden.

Opeens zat je thuis

Scholen gingen dicht. Een snottebel bleek een aanwijzing voor overdracht van het Coronavirus en het leven ging in stappen op slot. Toen zat de kantoorwerker opeens thuis, op de plek waar je juist niet zo veel met werk bezig bent. Waar je juist niet de regels hebt zoals op kantoor. Een verzorgd uiterlijk, kleding aan en bepaalde formaliteiten. Thuis heb je je kinderen om je heen. Althans, ik wel.

ICT, onze levensader

Het onderdeel luxe van het “probleem” is de ICT. Computer openslaan en verder gaan met werk. Bellen via allerlei kanalen mét en zonder beeld. Op de achtergrond werken daar overigens zeer veel mensen aan, ook binnen jouw bedrijf. Geef die mensen ook eens een compliment in plaats van te zeuren dat de ICT soms hapert of stopt.

Eigen kantoortuin

Het probleem begint met de opheffing van de afzondering. Een soort kantoortuin in eigen huis met als bonus een aantal kinderen die niet helemaal leven volgens een vast patroon. Juist daar zit een bijzonder probleem. De mens, jong en oud, leeft volgens een vast patroon en moet opeens minimaal 1,5 meter afstand houden en handen wassen.

Videobellen en opvoeden

Leg een kind eens uit normaal te doen als je net met een klant telefonisch overleg hebt. Dat kind staat lachend met zijn handen vol poep bij je aan tafel. Je schrikt en ziet dat het niet alleen zijn handen zijn. Hoe leg je dat uit in een gesprek met een klant? Gelukkig is er humor en lach je daar over een aantal weken samen over.

Veel kwaliteiten, maar lesgeven is daar niet één van

Ben je net weer lekker bezig, is het tijd om het andere kind te bedreigen met de achteruitgang van zijn of haar kennis. Huiswerk maken is heel belangrijk. Het kind kijkt je aan en gaat weer buiten spelen. Opeens krijg je respect voor de juf of meester die het wél mogelijk maakt dat een kind iets wil leren en zijn best doet een opdracht normaal uit te voeren.

Relatietherapie gezocht

De relatietherapie is ook in volle gang bij de thuiswerker. Niet voor niets helpen de scheidingexperts allerlei berichten de wereld in. Ze hopen daarmee dat mensen uit elkaar gaan ná deze crisis, omdat ze elkaar echt zijn tegengekomen in hun eigen kantoortuin. In plaats van alleen in het weekend, ben je nu ook verplicht je de gehele week aan elkaar te ergeren.

Maak er het beste van

Voorkom het probleem. Werk thuis met een grote glimlach, loop af en toe een rondje in een nabij gelegen park, bedenk een creatieve oplossing voor de luxeproblemen, wees blij met de goede zorg in en rond Alkmaar en houd je aan de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online