Tiny Tips: over poepen in een tiny house, ontspullen en meer!
Het begon allemaal met de vraag: ‘hoe poep je in een tiny house?’ De reden om een bezoek te brengen aan Marjolein Jonker, beter bekend als tiny-housebewoner ‘Marjolein in het klein’. Sinds mei 2016 woont zij in Alkmaar, midden in de natuur en toch dichtbij het centrum. Inmiddels staan er nog twee tiny houses op hetzelfde terrein en half november komt er een vierde en later nog een vijfde bij. Wat is er nou voor nodig om in een tiny house te kunnen wonen? In gesprek met Marjolein rollen er zo 5 tips uit!
Door: Annemieke Augustus
1. Je eigen visie, je eigen plan
De grote vraag is vooral wat je zelf wilt. Hiervoor heb je een visie nodig, een plan. Daarin schrijf je welke dingen jij belangrijk vindt. Wanneer je een tiny house wilt zul je heel veel keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld of je off-grid wilt wonen of juist niet, dus of je wel of niet aangesloten wilt zijn op de riolering of het lichtnetwerk. Het leven in een off-grid tiny house is intensiever dan in een rijtjeshuis, dus daar moet je rekening mee houden.
2. Portemonnee
Geld. Zonder geld ben je nergens. Wanneer je niet zelf bouwt dan heb je voor een tiny house ongeveer 45.000 euro nodig. Een hypotheek zit er voor de tiny-houseliefhebber die voor een verplaatsbaar tiny house kiest niet in. Een manier om aan het geld te komen, mocht je het zelf niet hebben liggen in een oude sok, is in je netwerk vragen of iemand je kan helpen. Op die manier heeft Marjolein het kunnen redden.
3. Bouwer (je eigen Bob, tenzij je zelf handig bent)
Zonder geld ben je misschien nergens, maar zonder tiny house natuurlijk helemaal niet. Het huis van Marjolein heeft zij laten bouwen. Mocht je handig zijn kan je ook zelf aan de slag. Er is echter ook een website waarop je kan zoeken naar je tiny-droomhuis. Een soort Funda, maar dan anders: tinyfindy.nl
4. Plek om te wonen
Daar sta je dan met je plan, je geld en je tiny house. Waar moet je nu gaan wonen? In Nederland kan je niet zomaar overal een tiny house neerzetten. Marjolein woont op een terrein van de Gemeente Alkmaar. Hiervoor heeft de Gemeente een omgevingsvergunning afgegeven, waardoor Marjolein en de andere bewoners hier tot in ieder geval vijf jaar mogen wonen. Het is dus even goed zoeken waar je kan wonen en bij welk tiny-houseproject er nog plek is. Of begin zelf een initiatief.
5. Ontspullen
Wanneer je daadwerkelijk gaat verhuizen naar je tiny house moet je van heel wat spullen afstand doen. Marjolein zelf komt van een rijtjeshuis af, met drie kamers en een zolder. Op een zolder kan je aardig wat verzamelen, maar zodra je iets niet mist wat al drie jaar op zolder staat kan het echt wel weg. In een groter huis kan je ook meer verzamelen. Marjolein mist bijna niks van de spullen die zij heeft moeten wegdoen. Ze heeft 3 dozen met spullen bij vrienden ondergebracht, maar verder heeft ze alles wat ze bezit in haar huisje. Keuzes maken dus; wat bewaar je en wat kan weg. En, geeft Marjolein aan, het lucht ook erg op om te ontspullen.
En je poep dan?
Als ik bij Marjolein naar buiten kijk snap ik wel wat haar zo aantrekt in het leven in een tiny house. Het heeft een beetje het vakantiehuisjesgevoel; de omgeving is prachtig en in de tuin scharrelen kippen en eenden. Binnenkort komt er ook nog een gezamenlijke moestuin waaraan alle tiny-housebewoners gaan helpen met de aanleg. Als er meer geoogst wordt dan de tiny-housegemeenschap op kan, wordt het overschot gratis aan de weg gezet voor buurtbewoners in een ‘food is free’ kraampje. Het klinkt utopisch.
Maar dat poepen hè? Er is dus een composttoilet in huis. Je plasje wordt netjes afgevoerd en gaat door het filtersysteem. Je nummer twee verdwijnt in een emmer. De inhoud van de emmer gaat in een compostvat en na twee jaar kun je dat weer gebruiken om bijvoorbeeld je moestuin te bemesten. Utopisch en circulair!
Meer weten
Ben je nou nieuwsgierig geworden naar de tiny-housebeweging, ‘Marjolein in het klein’ of het composttoilet? Marjolein is te volgen via haar blog marjoleininhetklein.com (waar je ook Het verhaal met een luchtje kunt lezen), op Facebook en Instagram.