Aan het lezen
Toiletten en kunst gaan heel goed samen

Toiletten en kunst gaan heel goed samen

Voor mensen die HAL25 nog niet kennen: Hal 25 is een enorme hal aan de Pettemerstraat. Een plek  waar creatievelingen elkaar weten te vinden en waar mooie projecten ontstaan. Zo hebben zij ook in coronatijd niet stilgezeten. Shuffle werd uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen. Voordat ik het wist, stond ik op een podium met dertig fantastisch gepimpte toiletten om me heen

foto’s: Josina de Kock

Een podium dat ronddraait

Het begon allemaal met een groot rond houten podium. Eentje die kon ronddraaien. Gerben: “dit podium komt van De Parade en werd naast optredens ook gebruikt om op te dansen”. Terwijl we dit gesprek voeren sta ik op het podium en draait Gerben het podium rond, voor een soort mini-ervaring. Ik vraag me af hoe je met een groep mensen en een drankje achter je kiezen hier nog kunt dansen? Gerben: “Oh, heel veel mensen vallen dan ook om. Maar dat hoort er gewoon bij. Aan de zijkant liggen er kussens klaar”.

Kom maar op met je Dixie’s

En dan tikt Kees, oervader van de HAL, zo’n dertig oude Dixie toiletten op de kop. Ze spuiten de toiletten helemaal schoon, zagen er een ‘raam’ uit en plaatsen ze rondom het podium. Ik moet toegeven, ik dacht die pislucht krijg je er natuurlijk nooit meer uit. Maar ik stond in de hal, en je ruikt echt niks!

Transformatie

Dertig lege toiletten, daar is natuurlijk niks aan. Dus zijn er dertig kunstenaars uitgenodigd die elk hun eigen toilet toegewezen kregen. Iedereen mocht deze naar eigen inzicht inrichten. Stuk voor stuk werden het kleine minitransformaties. Aan de binnenkant heb je niet meer het idee hebt dat je in een oude Dixie vertoeft. Het zijn ondertussen mini kunstwerelden op zich geworden. En zo verschillend als alle makers zijn, zijn ook de toiletten.

Peeshows

Zodra het weer mag zullen er zogenaamde Peeshows gegeven worden. Je koopt dan een kaartje en mag tijdens het optreden zitten of staan in een van de privé cabines. De optredens verschillen van twee moderne tapdanseressen, zang, theater tot zelfs een heus mini orkest van zeven muzikanten. Neem anders hier een kijkje om te zien wat jou aanspreekt.

toilet versierd door Miriam Oosterbaan

Gerben: ” We rekken op deze manier met elkaar de grenzen op van wat kunst eigenlijk is. Veel meer dan alleen dat schilderij boven de bank!”


View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online