Aan het lezen
Triple IT

Triple IT

In deze editie van Shuffle Magazine lichten we het Alkmaarse bedrijf Triple IT uit. Een oprecht coole onderneming. Waarom? Triple IT maakt te gekke apps en is afgelopen november uitgeroepen tot het meest innovatieve bedrijf van Nederland. En dát is op zijn minst al een kijkje in de keuken waard.

 Tijdens een potje gamen ergens in 1998 besloten vier vrienden een hostingbedrijf op te richten. Dat het bedrijf ooit zou uitgroeien tot meest innovatieve bedrijf van Nederland had niemand toen verwacht. Inmiddels is Triple IT frontrunner als het gaat om apps en vooraanstaande technologieën. Niet alleen in de regio; ook tegen grote tech-regio’s als Amsterdam en Twente neemt het Alkmaarse Triple IT het gemakkelijk op.


Triple IT is een speels bedrijf en het kantoor aan de Keesomstraat ademt innovatie. De kantine is voor de helft ingericht als speelruimte. “Stimuleert de geest”, wordt er wel eens lachend geroepen. Ouderwetse arcadekasten, alle mogelijke spelcomputers en de altijd in de smaak vallende pingpongtafel nemen het grootste gedeelte van de kantine in beslag. In de pauze wordt er steevast FIFA gespeeld en eens per jaar is er een heus FIFA-toernooi. Maar ook buiten de pauzes waan je je er in een digitale speeltuin. Nieuwe gadgets en tech-snufjes verschijnen met grote regelmaat vers van de pers op de deurmat en sieren de bureaus van de medewerkers. Natuurlijk worden de gadgets meteen getest en beoordeeld en kan daar zomaar eens het volgende succesproject uit voortvloeien. Zo leidde het enthousiasme over de Oculus Rift bijvoorbeeld tot Beyond Sports: een sportanalyse-tool die inmiddels dankbaar wordt gebruikt door niemand minder dan de KNVB en eredivisieclubs Ajax en AZ. Ondertussen ligt de Google Glass alweer in de prullenbak. “Saai dat is het nog lang niet”, besluiten de innovators van Triple IT.


Where the magic happens

De belangrijkste spirit die heerst binnen het nuchtere bedrijf is dingen doen omdat je het léuk vindt. Hoewel grote namen als Talpa, Heineken en RTL in het portfolio pronken, blijft het een nuchtere onderneming die na diverse succesnummers gewoon nog met beide benen op de grond staat. Producten ontwikkelen vanuit enthousiasme, passie of persoonlijke overtuiging – dat is waar het hier om draait. “Waar je passie voor hebt, waarvoor je geboren bent, dát moet matchen met wat je doet. Dat geld komt dan vanzelf wel”, aldus commercieel directeur en oud-schaatser Ben van der Burg. “Het is heel gek dat het de menselijke natuur is om steeds maar te beginnen met geld. Maar je begint niet met een gouden medaille: dat is een gevolg van hard werken. Dat moet je je iedere dag beseffen. En dat snappen heel veel mensen niet.”

Het bedrijf is nuchter, speels, informeel en aan kaders heeft het geen boodschap. In het loslaten van kaders ontstaan dan ook juist de innovaties volgens Ben. “Ja, je móet de techniek leren en begrijpen om tot iets te komen. En, uiteraard, dag en nacht oefenen om er succesvol in te worden. Maar de processen en denkwijzen die er van jongs af aan in zijn gestampt, moet je loslaten in de uitingen die je maakt. Dát is innovatie. Dát is verandering.”

Volgens Ben wordt het steeds moeilijker om processen en kaders los te laten. Dit omdat we daar al vroeg mee geïndoctrineerd worden. “In groep 3 van een lagere school moeten alle kinderen een beer inkleuren. Ze worden beoordeeld op de hoeveelheid kleurtjes die ze gebruiken, of ze binnen de lijntjes kleuren en of ze even hard op dat potlood hebben gedrukt zodat het één mooie, egale kleur is. Vervolgens worden dertig van die werkjes opgehangen en lijken ze allemaal op elkaar. De jongetjes en meisjes die juist buiten de lijntjes zijn gaan kleuren, het papier hebben verfrommeld en toen weer uit elkaar hebben gevouwen, halen allemaal slechte cijfers. Ze worden van jongs af aan getraind binnen processen en kaders te denken.” Maar buiten de lijnen denken, dat is nu juist where the magic happens.

Enthousiast geworden? Triple IT staat altijd open voor talent: www.triple-it.nl/jobs.

 


View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online