Aan het lezen
Übermensch, een interview met Handed by Sanne

Übermensch, een interview met Handed by Sanne

Met een (vette) kater wandel ik naar Sanne. Ik wilde haar interviewen, omdat zij de tekening van Hans Gauw gemaakt heeft en ik haar fatsoenlijk wil voorstellen aan jullie. Ik ben onder de indruk van haar tekenstijl en bestelde zelfs een gezinsportret bij haar. Dan is een interview wel op z’n plek, toch? Een bezoek aan Sanne leert mij dat Sanne niet bezoeken eeuwige zonde was geweest. Lees je mee?

Hangtieten

Ik plof – ietwat buiten adem door het alcoholgebruik van die nacht – op haar bank en kijk rustig om mij heen terwijl zij cappuccino voor mij maakt. Haar kleine woonkamer, op de bovenste verdieping van een vet duur pand op de van Everdingenstraat, straalt rust en warmte uit. Ze heeft de perfecte, groene kleur op haar wandje zitten en een jaloersmakend uitzicht door een raam waar precies genoeg licht doorheen komt. Lekker. Goed voor mijn kater ook. Terwijl zij rommelt in haar keuken kijk ik rond. Ik zie een aantal (vegan) kookboeken opgestapeld, een afvalbak die speciaal voor plastic bestemd is, een aantal groene kamerplanten én verse bloemen.

“Ik wil dingen maken en echt ergens mee bezig zijn. Niet de hele dag maar achter zo’n stom bureau zitten.”

“Heb je hangtieten?” klinkt het uit de keuken. Ik zeg “ja” terwijl ik opsta en naar haar toe loop. Is natuurlijk niet echt zo en als het zo zou zijn, dan zou ik dat hier niet toegeven. Weet ik veel, ik was overdonderd door haar vraag.

“Kijk, dan moet je zo cappuccino maken!” vervolgt ze, terwijl ze met twee handen driftig een melkopschuimer in mijn glas draait. “Ik zou ook een elektrische melkopschuimer kunnen kopen, maar ik gebruik liever zo’n ding van een euro; heb ik nog een beetje een work-out.” Ze gebruikte binnen 10 minuten het woord hangtieten. Ha, love it! 

”Sanne fighting against hangtieten.” by Ema Najetovic

Übermensch

Aangezien Sanne geen elektrische melkopschuimer heeft duurt het even voor de cappuccino klaar is. Ik zat inmiddels weer. Je begrijpt, staan kostte mij veel moeite die ochtend. Sanne serveert een lekkere cappuccino én een -perfect- citroentaartje. Wat, naast lekker, ook lief is! Het duurde niet lang voor ik haar omdoop tot übermensch en als extra bewijs daarvoor draag ik aan: Sanne heeft een avocadoplantje dat zij gedopt heeft (of hoe dat ook heet) van een avocadopit. O ja, én ze heeft humor. Zo, nu jij weer. 

Bewust mens die het gelukt is om van een avocadopit een avocadoplant te maken + humor + lief = Übermensch

Poep to go 

Inmiddels zaten we gezellig te kletsen en als ik die nacht een drankje meer had gedronken, zou ik vergeten dat ik een interview hield. “Hier, dit schreeuwt Sanne” zegt ze, terwijl ze mij een boek in mijn handen drukt.

Sanne gaat de John Muir Trail lopen. Dat is 346KM. In haar eentje. Door Amerika. Ik vind het doodeng, maar zij niet: “Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid adrenaline aanmaken. Wellicht ben ik een paar dagen bang, maar dat gaat over.”

Ze vertelt mij dat het een leave no trace trail is. Je kunt bijvoorbeeld niet douchen in de rivier, want zonnebrand tast de aarde aan. Je graaft een gat om te poepen en wc-papier neem je weer in je zakje mee terug.

“Ik vind het niet vies, maar juist tof om daarmee bezig te zijn! Ik ga mijzelf onvermijdelijk leren kennen, maar ik ga het doen; linksom rechtsom.”

… Nou Sanne, ik wens je heel veel succes… #hartje

Maar… wie is Sanne dan?

Sanne is geboren in Borculo. Ze is dierenartsassistente bij dierenkliniek Santpoort en ze heeft een hond die Teuntje heet. Ooit deed ze een opleiding tot grafisch vormgever, maar die heeft ze niet afgemaakt. Zij besefte dat zij niet de hele week achter een pc in een kantoor wil zitten, maar daar komt wel de basiskennis van de programma’s die ze gebruikt om haar tekeningen te maken vandaan. “Ik wil dingen maken en echt ergens mee bezig zijn. Niet de hele dag achter zo’n stom bureau zitten.” aldus Sanne.

Vroeger zat ze bij scouting. “Ik vond het fantastisch. In groep zes werd er vanuit scouting een kleurplaat uitgedeeld en als je die inkleurde kon je iets winnen. Zo hadden ze dus je gegevens en ik werd benaderd. Tot mijn 18e ben ik gebleven. Heerlijk buiten en vuurtjes stoken. Mijn allerbeste vriendinnetjes heb ik leren kennen bij scouting.”

Toen Sanne nog een Sannie was… 🙂

“Hoe leuk is het dat wildvreemde mensen je vragen om iets voor hun te maken, omdat zij dat tof vinden.”

Handed by Sanne

Met haar bedrijf Handed by Sanne maakt Sanne tekeningen, gevraagd én ongevraagd. Hoe dat zo kwam? Het begon met de “Wij gaan samenwonen” kaart die ze maakte. Die viel goed in de smaak en zo tekende ze steeds meer voor de mensen om haar heen. “Zo had ik toffe, unieke kaarten! Dat ben ik gaan verfijnen de afgelopen jaren en sinds kort heb ik een bedrijf. Onlangs tekende ik de kerstkaart voor Filmhuis Alkmaar. Super leuk om te doen!” vertelt Sanne.

“Ik maak graag dingen die dicht bij mij staan. Ik kan van alles in opdracht tekenen, maar mijn stijl blijft simplistisch en minimalistisch. Zolang mensen dat leuk vinden en er vraag naar is, krijg ik er energie van. Hoe leuk is het dat wildvreemde mensen je vragen om iets voor hen te maken, omdat zij dat tof vinden? Wie weet kan ik in de toekomst iets minder werken bij de praktijk en meer tekenen, maar zolang het mij energie geeft, is het goed zo.”

Gemaakt door Sanne, mooi hè?

Smeuïg verhaal

Toen Sanne nog op Tinder zat leek het haar leuk om de profielfoto van de jongen waar ze dan mee op date ging te tekenen. “Ik dacht: leuk, ik gooi een klein cadeautje de wereld in… maar dat werd niet goed ontvangen. Mannen dachten meteen dat ik de moeder van hun zestien kinderen wilde worden. Haha! Ik geef iets omdat ik het leuk vind om te geven, maar na vier keer dacht ik: Ik moet hiermee stoppen, want het wordt totaal verkeerd begrepen.”

Dolfijn

Ik vraag mensen vaak wat voor dier ze zouden zijn als ze een dier zouden zijn en waarom. Gewoon, omdat ik het leuk vind. Ik vind het niet altijd leuk om het antwoord dan te delen, maar deze wil ik jullie niet onthouden. Sanne antwoordde: “Een dolfijn, want dat is het enige zoogdier dat plezier beleeft aan seks.” Wauw…

Het leven is een feestje en Sanne heeft zelf de slingers daarom opgehangen.

Bedankt voor het lezen! Sanne (en haar kunst) kan je volgen via @handedbysanne op Insta. Doe dat ook vooral.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online