Aan het lezen
Uitgelicht: Kaeskoppenstad

Uitgelicht: Kaeskoppenstad

Avatar foto

Op zaterdag 27 en zondag 28 juni doet Alkmaar een stapje terug in de tijd. De oude stad van Alkmaar gaat een weekend terug naar de Middeleeuwen. Het is dan de achtste editie van Kaeskoppenstad, het grootste evenement van Alkmaar met maar liefst 25.000 bezoekers.

Ieder jaar lijkt het weer of een deel van onze stad door een tijdmachine is gestapt. Stap een van de grote poorten naar de oude binnenstad door en waan je in een andere wereld. Er zijn meer dan 750 vrijwilligers verkleed als melaatse, edelman, dame van lichte zeden of zuiplap, die de smalle straten afschuimen of die je toespreken langs de mooie historische grachten. Breng een bezoekje aan de dokter (op eigen risico), volg een college sterrenkunde en duik aan de kant voor een kar met een dodelijk slachtoffer van de pest. Bij de marktkraampjes langs de route kun je de meest uiteenlopende middeleeuwse producten kopen. En de smulpapen kunnen ook genieten. Langs de route zijn tal van plekken waar even lekker wat eten of een lekkere dorstlesser kan worden gehaald.

Het idee van Kaeskoppenstad komt bij Gerjon en Marfred van Raadhuis Communicatie vandaan. Ongeveer tien jaar terug kwam de gedachte bij hen op. Marfred: “Jaren terug was ik ooit op het Vondelfestival in Amsterdam. Amsterdam was toen terug in de tijd, heel mooi. De grachten zonder auto’s, het ademde de sfeer van vroeger.” Gerjon: “Zoiets wilden we in Alkmaar. We namen het jaar 1573 als uitgangspunt, de Victorie. De Spanjaarden waren net verslagen, Alkmaar bloeide als nooit tevoren. Daar konden we zoveel moois mee doen.”

 

Na acht jaar is duidelijk dat Kaeskoppenstad staat als een huis. Per editie doen er ongeveer duizend vrijwilligers mee, waarvan het merendeel figurant is. Van de 25.000 bezoekers komt maar liefst tachtig procent niet uit Alkmaar. Ook dit jaar wordt er weer grote drukte verwacht. Een van de paradepaardjes dit jaar is de bierkaai: een grote constructie die laat zien hoe men vroeger bier verscheepte langs de grachten. Nu kun je met een vers getapt biertje in de hand kijken naar hoe men vroeger met bier in de weer was. Historisch verantwoord was nog nooit zo leuk!

Kom dit jaar eens kijken, en laat je onderdompelen in de rijke en leuke historie van Alkmaar. Wij zijn er in ieder geval. Lijkt het je leuk om een steentje bij te dragen? Dat kan! Op de site van Kaeskoppenstad kun je je aanmelden voor een rol als figurant of vrijwilliger. Vooral vrijwilligers zijn extra gewenst, want vele handen maken licht werk.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online