Aan het lezen
Upcoming Singer-songwriter

Upcoming Singer-songwriter

Maak kennis met Maaike de Wit. Achttien jaar en wat een talent! Schrijft haar eigen nummers, treedt op en heeft een dijk van een stem. Geboren in Alkmaar en fietst nu wekelijks van Bergen, waar zij woont, naar Alkmaar om haar stem met dit stadje te delen. Check it out:

’Ik hou er niet van om afhankelijk te zijn van anderen. Als iemand mij belt om mij te boeken, dan wil ik gewoon in mijn agenda kunnen kijken, op de fiets kunnen stappen en gaan.’’

Maaike komt inderdaad redelijk autonoom over. Zelfstandig dus. Ze is open, vriendelijk en toch ook wel bescheiden. Dat siert haar. Zij zingt, speelt piano en gitaar. Haar gitaren hebben namen; op de dag van het interview had zij George mee. Haar stem is heel uniek. Als je haar een keer hebt horen zingen, herken je haar uit duizenden.

Deze toffe dame is achttien jaar oud, geboren in het MCA en treedt nu al in Engeland op met covers en eigen geschreven nummers. Ook in Alkmaar heeft zij zich meerdere keren laten zien, bij restaurant Mamma Peppino in de Vrouwenstraat, De Koning eten & drinken, Stadstrand de Kade, Alkmaars Eigenste festival, Café Merv’s en de Victorie natuurlijk. Dit belooft wat!

Ik ontmoet haar bij VERS. Zij komt aanlopen met een gitaar op haar rug, een ietwat baggy broek aan en een vriendelijke glimlach op haar gezicht. Wat een leuke meid, denk ik. Om het interview grappig te beginnen, vraag ik naar haar lievelingseten en lievelingskleur. Ze heeft niet echt een lievelingskleur, maar ze is gek op taco’s. Verder praten wij over haar muzikale carrière tot nu toe en haar wensen voor de toekomst.

Maaike komt uit een muzikale familie. Haar vader zong vroegere jaren in de ‘Als je maar niet denkt dat je beter band’, haar broertje doet ‘dj-achtige producties’ (aldus Maaike) en haar moeder zingt in een koor. Kortom ze weet niet beter. Op haar zesde zong ze dan ook al in een kerk in Bergen. Ze had een gele trui aan en ze was heel zenuwachtig.

‘’Ik mocht daar een solo zingen, dus ik was kennelijk goed.’’

Die zenuwen is zij tegenwoordig wel kwijt. Optreden is niet meer eng en zij doet het met plezier. Ze haalt haar voldoening uit de waardering van de toeschouwers en de complimenten achteraf. Logisch ook! Mensen vinden het nu eenmaal leuk, wanneer andere mensen het leuk vinden wat zij doen. Pas zodra zij – tussen de nummers door – het optreden ‘aan elkaar moet praten’, komen de zenuwen weer opzetten. Tenzij ze in Engeland is. Zodra Maaike Engels praat, weet zij namelijk beter wat zij moet zeggen. Grappig, hè? Misschien komt dit door de muziek die zij luistert en haar liefde voor Engeland. Ed Sheeran is namelijk een grote inspiratiebron. Ze geniet ook van Justin Timberlake; zijn muziek vindt zij gewoon vet . In de muziek van Nick Drake herkent zij haar stijl in de gekke akkoordendie hij soms speelt. Verder geeft zij aan totaal verschillende muziek te maken.

 

Haar muzikale carrière:

  • Op haar tiende deed Maaike mee met het Eurovisie Songfestival Kids in Italië, de 49ste editie van Zecchino d’Oro. Zij behaalde helaas niet de eerste plaats. Naast de eerste plaats werden de andere plaatsen niet bekend gemaakt. Volgens ons werd zij dus een goede tweede!
  • In datzelfde jaar stond zij op twee festivals in Italië
  • Op haar 12de vormde zij met een aantal anderen de band ‘Stolen’. Hiermee heeft zij een ‘extended play’ uitgebracht
  • Kort daarna begon zij met gitaarspelen en trad zij steeds vaker op
  • In 2013 haalde zij haar havodiploma en deed ze meteen auditie bij het Conservatorium in Utrecht. Zij werd helaas niet aangenomen, omdat haar theoriekennis nog niet goed genoeg was
  • In 2014 nam zij een tussenjaar, waarin zij haar theorie bijspijkerde. Ondertussen was zij veel te vinden op podia in Alkmaar, waar zij haar machtige stem aan de Alkmaarders liet horen. Ook in Haarlem en Engeland trad zij op.
  • In 2014 won zij ook De Gouden Stroopwafel bij De Kade, die haar door niemand minder dan Helen Groves, Steef Nijman & Yori Swart is toebedeeld!
  • In Utrecht werd Maaike aangenomen voor de vooropleiding, maar zij wilde doorpakken en koos ervoor om zich op te geven op het Conservatorium in Haarlem
  • Daar werd zij wel aangenomen en is ze helemaal op haar plek!

‘’Ik ben tevreden als ik een beetje van mijn muziek kan leven en een paar fans heb.’’

 Zo ziet Maaike haar toekomst. Zij hoeft geen grote celebrity te worden en wil gewoon genieten van haar werk. Wat mij betreft is ze qua fans wel rond. Mijn gevoel zegt dat ik blij mag zijn haar geïnterviewd te hebben, want we gaan ongetwijfeld nog veel van Maaike horen. In de link die wij bijgevoegd hebben, kun je haar zelfgeschreven nummer ‘Time’ beluisteren. Eerst wilde zij niet echt zeggen waar dit nummer over gaat, maar na wat gezeur kwam het hoge woord eruit: dit nummer gaat over de jongen die zij afgelopen zomer heeft ontmoet. Verder schrijft zij eigenlijk over alles wat zij meemaakt en onderwerpen die haar omschrijven. Time is haar persoonlijke favoriet. Omdat het zo snel tot stand is gekomen – zij heeft het in tien minuten geschreven – voelt het niet als haar nummer en kan zij er redelijk objectief naar kijken. En dus van genieten. Ik hoop jij ook!

Maaike snel live zien? Zij treedt op tijdens Kijken, Kijken, Kopen! Meer info

Bekijk de video van Nick Drake

Facebook Maaike de Wi

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online