Aan het lezen
Urban Nomads meer dan creative workspace: “Het belangrijkste is onze community”

Urban Nomads meer dan creative workspace: “Het belangrijkste is onze community”

Avatar foto

Urban Nomads is een creative workspace op de Laat. Dat wil zeggen dat freelancers er een toffe werkplek kunnen huren, of zelfs een hele eigen werkplek kunnen creëren. Een zogeheten Bring Your Own plek. Naast het hebben van een fijne werkplek, leg je bij Urban Nomads de stenen voor een stevig netwerk.

Rick Agter, medeoprichter van Urban Nomads laat weten: “Allereerst noemen we een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) een zp’er: zelfstandig professional. Niet zzp’er, dat slaat nergens op”.

Sfeer

Op zoek naar een workplace waar je letterlijk wordt omringd door creativiteit? Dan zit je bij Urban Nomads goed. Maar deze plek kent meer dan de ondernemersgeest: je maakt hier deel uit van een creatieve community om van te profiteren, dingen te delen en op voort te bouwen. Een creative workplace die mensen verbindt en waar je naast een netwerk van unieke zp’ers, ook aan jezelf bouwt.

Dat de werkplek van buitenaf nieuwsgierigheid wekt, mag duidelijk zijn. Naast de indeling van de ruimtes, vallen kleur, opstelling, objecten en de planten op. De vouwwagen is hierbij niet over het hoofd te zien en maakt duidelijk dat een creatief kantoor vele vormen kent. Elke werkplek heeft een andere vibe en straalt een persoonlijkheid uit. “De één richt het in als een super creatief kantoor en de ander doet het met een tafeltje, dat is de diversiteit die je hier vindt. Wel zijn er wat afspraken gemaakt, zoals het niet beschilderen van de muren. We houden deze wit, zo hebben we eenheid in de uitstraling”, verduidelijkt Rick.

Bijzonder is het ‘bring your own concept’, waarbij eigen spullen van thuis worden meegenomen om werkplekken gezellig in te richten. Daarnaast gaat het om een volledig open ruimte, zonder afscheidingen of wandjes. “Op deze manier creëer je makkelijk interactie met mensen. We proberen te realiseren dat je als ondernemer hier komt werken en dat je daarbij meteen een netwerk krijgt.”

Ook is er gedacht aan zp’ers, die een volledig ingerichte flexplek kunnen huren. “Wat heel tof is en te maken heeft met de community, is dat we iedereen toelaten en dat het gaat om hele diverse ondernemers. Het gaat echt van automakelaar, tot interieurontwerper, tot webdesigner, astrologische healings en tekstschrijvers. De leeftijd is ook divers en ligt bij ons tussen de 18 en 60 jaar”, laat Rick enthousiast weten. 

Stimuleren van cultuursector

“Urban Nomads zie ik als het verlengde van het met elkaar laten groeien van Alkmaar. We kunnen veel meer laten zien als Alkmaar met de creativiteit die hier zit. Dat we veel meer een regiofunctie kunnen krijgen dan dat we nu zijn”, benadrukt Rick rondom het topic creativiteit. Duidelijk is dat er een behoefte is naar creatieve plekken in Alkmaar. Zo komen er regelmatig mensen binnenlopen die vragen naar een rondleiding binnen Urban Nomads. “Het zou toch tof zijn als we er met z’n alle een toffe stad van kunnen maken”, benadrukt Rick optimistisch.

Zo heeft Rick genoeg ideeën en ziet hij mogelijkheden voor de toekomst, waarbij hij cultuur en werk op een aantrekkelijke manier wil combineren. “Dat je een café hebt waar je komt werken, waarbij je niet betaalt voor je koffie, maar betaalt om te komen werken. Dat je je koffie erbij krijgt, in plaats van andersom.”

“The future may be digtial, human stories will always be analog. Discover them here.”

Daarnaast hoopt Rick dat er anders wordt gekeken naar ondernemers en deze broedplaats binnen de creatieve sector: “We zijn allemaal op een andere manier een broedplaats en we dagen in die zin iets minder uit, maar zijn wel een plek die creativiteit als ondernemers kan neerzetten. En dat laatste probeer ik dan ook wel te beamen. Dat maakt dat je hier ook meer als ondernemer wordt gezien en niet per se naar de cultuurkant wordt geschoven.” Want als het aan Rick ligt mag de creatieve kant wel meer worden belicht en gewaardeerd. Tegelijkertijd lacht hij om het feit dat het voor velen zo ‘ongrijpbaar’ is. “Veel mensen snappen ook niet in welk hokje ze ons moeten plaatsen, dus dat is wel grappig.”

Grootse plannen

Urban Nomads kent op dit moment één locatie, maar als het aan Rick ligt is het mogelijk om deze creative workplace door te trekken naar een schaalbaar concept. “Ik wil meer van dit soort plekken creëren, dat er meerdere plekken en clubs in Europa kunnen bestaan. Om te kijken naar lokale uitdagingen en elkaar hierin helpen, dat is het uiteindelijke doel.”

Een concept dat in zowel binnen- als buitenland lokaal kan worden ingezet. Maar met deze huidige locatie is het de bedoeling om het lokaal te houden en onderlinge creativiteit te stimuleren. “We willen iets toevoegen aan de lokale economie en willen tegelijkertijd dat de lokale kennis ook in Alkmaar blijft. We zien dat veel mensen, zodra ze klaar zijn met de Hogeschool, naar Amsterdam vertrekken. De kennis en het talent wil je eigenlijk in Alkmaar houden, maar er zijn weinig plekken waar deze groep samen kan komen. Hier gebeurt dit wel, denk aan projecten zoals het Alkmaars Filmfestival dat vanuit hier is ontstaan”, benadrukt Rick.

Ben je geïnteresseerd in een werkplek bij Urban Nomads? Neem dan een kijkje op de website!

View Comments (2)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online