Aan het lezen
Van burn-out naar Burn it on in GAS!fabriek Alkmaar

Van burn-out naar Burn it on in GAS!fabriek Alkmaar

Avatar foto
Burn it on Alkmaar

Een burn-out krijgen als je jong bent, is geen pretje. Niet alleen omdat je totaal opgebrand bent, maar ook omdat er nog altijd veel onbegrip heerst. Zo ervaarde ook de 23-jarige Anne Behrendt uit Alkmaar. Ze belandde zelf in een heftige burn-out, had hier jarenlang last van en stuitte op onbegrip uit haar omgeving. Dat moet anders, dacht ze! En zo bedacht ze Burn it on. Een event gericht op jongeren dat burn-outs bespreekbaar maakt. Op 17 september 2020 gaat het gebeuren in de GAS!Fabriek in Alkmaar. Een heel mooi initiatief en dus sprak Shuffle met de organisatie!

Geschreven door Dionne Pekel

Een burn-out. We kennen allemaal vast wel iemand die er eentje gehad heeft, er nu door geraakt wordt of misschien merk je zelf dat je er tegenaan schuurt. Ook de cijfers liegen er niet om. Onder jongeren nam de burn-out eerder dit jaar opnieuw toe. De oorzaken: langdurige stress, willen presteren, alsmaar doorgaan en overal bij willen zijn, want ja je bent jong en je wilt tenslotte wat! Het gevolg … je ligt met hartkloppingen in je bed, beleeft slechte nachten, raakt oververmoeid, angstig en dan komt op een dag die onvermijdelijke paniekaanval om de hoek kijken. Je bent op, uitgeput. Je kan niet meer en dan begint de ellende pas.

Ook de Alkmaarse Anne (23) weet hier dus alles van. Na haar burn-out stapte ze naar Stichting STAD met het idee om een event in Alkmaar te organiseren voor jongeren, waarbij spanningsklachten en burn-outs bespreekbaar worden op een toegankelijke manier die bij jongeren past. Samen met Veerle, projectcoördinator bij STAD Alkmaar, sloeg ze de handen ineen en bedacht ze Burn it on dat op donderdag 17 september vanaf 19.30 uur plaatsvindt in de GAS!fabriek in Alkmaar. We spraken Veerle over dit mooie initiatief, want wat is het precies en wat kun je verwachten?

© Yael Bakker Photography

Wat is Burn it on?

“Burn it on is een interactieve expositie die in het teken staat van acceptatie en herkenning voor jongeren met burn-out klachten”, vertelt Veerle. Ons doel is om twintigers (en hun naasten) aan te trekken die zelf spanningsklachten ervaren en daar wat aan willen doen. Je wandelt tijdens de expositie als het ware langs verschillende onderdelen die allemaal als doel hebben om jouw vuurtje weer aan te wakkeren. Burn it on is overigens geen festival, dus verwacht geen drukte en harde muziek. We hebben hier bewust voor gekozen, omdat al die prikkels helemaal niet fijn zijn als je spanningsklachten ervaart. We gaan voor een chille, ontspannen vibe en alles is natuurlijk geheel coronaproof door o.a. vaste looproutes.”

Coaches, yoga, muziek en chillen bij een kampvuur

Goed initiatief zeg! Wat kunnen bezoekers precies gaan ervaren die avond? Veerle: “Bezoekers worden allereerst ontvangen met een welkomstdrankje en hapje dat aangeboden wordt door de GAS!fabriek. Je kunt daarna door de Treat yourself-markt wandelen (waar je met verschillende coaches in gesprek kunt gaan), een reeks portretten bekijken van jongeren die daarbij hun persoonlijke verhaal vertellen, een ontspannende massage nemen van de Alkmaarse Hilde van der Werff en is er muziek van singer-songwriters Monique en Sem. De Alkmaarse kunstenares Eefje Verdonk zorgt voor wat creatieve luchtigheid met passende kreten in haar poëziekraam en acupuncturist Bas van Pelt gaat alles vertellen over wat stress is en wat dit doet met je lichaam. Ook kun je een yogales volgen en meer leren over de kracht van ademhaling tijdens een breath-worksessie. Buiten zijn er voldoende zitplekken en kun je lekker chillen bij een kampvuur. Onze missie is dat de bezoekers na alle ervaringen een ontspannen avond beleven en voelen dat hun eigen vuurtje weer meer begint op te laaien. Daar gaan we voor!”

Toegang gratis, ticket scoren verplicht

Wil je Burn it on graag bezoeken? Dan kun je online een gratis ticket scoren. Alle programma-onderdelen zijn overigens ook gratis te volgen. Voor sommige onderdelen (bijvoorbeeld yoga) kun je je op de avond zelf inschrijven. Vol = vol, dus kom op tijd. Start: 19.30 uur. Locatie: GAS!fabriek Alkmaar. Einde: 22.00 uur.

Ga naar het FB-event van Burn it on

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online