Aan het lezen
Volgende stop: Perron 4, de Legowinkel van Alkmaar

Volgende stop: Perron 4, de Legowinkel van Alkmaar

Avatar foto

Op de gore, gore visfrituurlucht na kom ik altijd graag naar de Breedstraat in Alkmaar. Even gluren of de LEGO-winkel open is. Als ik in de verte een levensgroot standbeeld zie staan weet ik dat ik naar binnen kan. Geld uitgeven. 

Tekst en beeld: Kimberley Buizer

LEGO heeft geen introductie nodig. Toch?

LEGO heeft al tweemaal de prijs ‘Speelgoed van de eeuw’ gewonnen. Iedereen kent het. Het is een ontzettend groot bedrijf met een zeer goede reputatie. Gestart in 1916 door Ole Kirk Christiansen als houtbewerkingszaak, waar voornamelijk meubels gemaakt werden. Vanaf 1932 werd er ook houten speelgoed gemaakt en kwam de naam LEGO in gebruik. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van kunststof steeds populairder en zag het bedrijf daar potentieel in. In 1958 ontstond de steen met het nieuwe koppelsysteem zoals we die vandaag kennen, die daarmee zorgde voor eindeloze bouwopties.

Mijn vriend en ik zijn gek op LEGO. Onze sleutels hangen met een 2×4 sleutelhanger tegen een plaatje aan de muur. Onze handgemaakte boekenkast heeft een speciaal vak voor de NASA Apollo Saturn V. Onder de verwarming staan de treinen geparkeerd en door de rest van het huis is nog veel meer tentoongesteld. Wij komen dan ook heel graag naar Perron 4.

Perron 4: de leukste LEGO-winkel van Nederland! En hij is in Alkmaar!

Perron 4 is al 15 jaar een begrip in Alkmaar en is naar eigen zeggen een goed voorbeeld van een uit de hand gelopen hobby. Om die reden kunnen ze met veel passie en kennis informeren en staan ze met veel plezier in de winkel. LEGO is bedacht als speelgoed, maar natuurlijk heus niet meer alleen voor kinderen. In de winkel zijn ook vaak volwassen LEGO-fans te vinden. Beter bekend als een: AFoL – Adult Fan of LEGO. Die zijn er in allerlei gradaties. Ik lees wel eens dat een echte AFoL zelf bouwt, zelf ontwerpt. Ik houd meer van het bouwen van sets, aan de hand van voorbeelden. 

Als ‘niet-LEGO-fan’ zullen veel van de termen in dit artikel misschien onbegrepen blijven. Maar wie houdt er nou niet van LEGO? Ik weet dat het prijzig kan zijn, maar voor diegenen zonder ernstige smetvrees verkopen ze bij Perron 4 ook tweedehands LEGO en DUPLO. Er kan LEGO gehuurd worden en zelfs oude LEGO en DUPLO ingeruild worden voor nieuwe. Het ogenschijnlijk kleine pand op de Breedstraat heeft een hele grote voorraad aan de nieuwste LEGO die soms persoonlijk uit Duitsland gehaald wordt. Je kunt er ook terecht voor speciale (buitenlandse) uitgaven en oudere modellen vanaf de jaren ’50. In de -voor mij nog onbekende- “wijnkelder op zolder” staan de meer bijzondere sets te rijpen voor de echte verzamelaars. Die mogelijkheden zijn wat Perron 4 onderscheidt en uniek maakt.

Een uitnodiging thuis

Toen ik contact zocht met de LEGO-meneer nodigde hij ons uit voor een kijkje in de keuken, letterlijk. Alkmaarder en eigenaar van Perron 4 René van Dijk vertelt dat hij probeert niet zijn hele huis vol te bouwen, maar toch stonden de tafels vol met bakjes LEGO. Allemaal sorteerwerk. Dat gebeurt thuis. Als een set dan gecontroleerd en compleet is, gaat het mee naar de winkel. In de rest van het huis stond een aantal bijzonder sets, en een oude houten eend uit de jaren ’30. Zo één waar LEGO ooit mee begonnen is. Aan de keukentafel hebben we de hele avond gezeten, gepraat, vragen gesteld en geholpen met bouwen. 

“Hier kan toch geen Netflix tegenop?”

“Tijdens een verhuizing kwam ik mijn oude LEGO tegen”. Zo begint het verhaal. Dit leidde tot de aankoop van een nieuwe LEGO-trein die vervolgens door zijn hele huis heen gebouwd werd. René vertelt dat hij in de jaren ’90 voor zijn toenmalige werk met een grote wagen naar Hippolytushoef moest rijden, waar hij een oude speelgoedwinkel tegenkwam aan de rand van het dorp. Daar raakte hij aan de praat met de oudere vrouw van wie de winkel was en zag daar de LEGO-trein die hij als kind altijd had willen hebben. De vrouw bood de trein aan met een forse korting waarop René antwoordde dat hij die trein vróeger wilde, nu niet meer, en ging naar huis… Later is hij terug gegaan en heeft alles in de winkel gekocht. Het was net voor het internettijdperk en René had al die LEGO (dat vooral uit de jaren ’60 en ’70 kwam) direct verkocht via het advertentiekrantje Via Via. Hij besloot dit vaker te doen. Hij kocht een aanhanger en heeft heel Frankrijk systematisch doorgekamd op zoek naar oude LEGO. Elke trip die hij maakte, mocht hij van zichzelf pas terugkeren als de aanhanger vol was. Soms lukt dat in een paar dagen, soms in een paar weken.

Perron 1, 2, 3 en 4

De verzameling werd steeds groter en vanuit de schuur van zijn huis ontstond Perron 1, een “winkel aan huis”. Toen René ging scheiden ging hij bij een vriend wonen vlakbij de AH XL. De lokale bakker ging failliet en hij kon die ruimte een aantal maanden huren voor een vervolg: Perron 2. Toen René ging verhuizen, dit keer naar de Sliksteeg, ontstond daar de volgende winkel aan huis, je raadt het vast: Perron 3. Inmiddels was de verzameling meer dan een paar bananendozen groot en vond René zichzelf weer op zoek naar woonruimte, dit keer óók een winkelruimte. Op de Breedstraat stond een pand dat als woon- en winkelruimte kon bestaan. Het was een oude snackbar, “een dekmantel voor twee etages wietplezier”. Er moest dus veel gebeuren, want ‘wie heeft er nou zoveel afzuiging en stopcontacten nodig?’. Dit gebeurde net op het moment dat het slecht ging met LEGO. Precies in de juiste tijd zocht René contact met LEGO en mocht, naast oude, ook nieuwe LEGO sets verkopen. Nu had hij twee soorten publiek: verzamelaars, en het winkelend publiek dat voor de nieuwe dozen kwam. 

De corona-zomer

In de coronatijd hebben wij thuis extra veel ‘geLEGO’d’, en het blijkt, wel meer mensen. ‘Corona kwam eigenlijk op een heel gunstig moment, normaal zijn april en mei de slechtste maanden, mensen gaan normaal gesproken weer meer naar buiten. Nu heb ik een kerstseizoen gedraaid. Veel dagjesmensen, maar het leek ook wel een Duitse invasie deze zomer.’ De bolderkar die normaal buiten staat om doorheen te razen werd deze zomer iets anders gepresenteerd en gebruikt. Op het minifigs voelen en met LEGO spelen voor de winkel na, is alles gelukkig normaal gebleven. Een positief geluid tijdens de coronacrisis. De LEGO was namelijk tijdens de (intelligente) lockdown niet meer aan te slepen en gelukkig vinden mensen het ook steeds belangrijker om lokaal te winkelen. 

Maar Perron 4 is altijd bedoeld om klein te blijven. Uit het gesprek haal ik dat het motto van Perron 4 en van René zelf is: Wie goed doet, goed ontmoet. Door het hebben van een zwaar gehandicapte zoon is René anders naar het leven gaan kijken en zegt “als je genoeg hebt, is dat toch genoeg”. Het gaat niet om meer verdienen, het gaat erom dat hij het op zijn eigen manier (naar onze mening een hele goede manier) kan blijven doen. De maandagavond dat we bij René thuiszaten was hij net met een auto vol teruggekomen uit LEGOland. Hij wil graag de tijd houden voor zulke dingen, maar ook om zelf sets te blijven bouwen. Zelfs met een gang vol dozen met sorteerwerk voelt LEGO voor René geen dag als werk. 

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online