Vóór het zingen de kerk uit
Allemaal wel eens gedaan toch? Een eeuwenoud principe en we leren allemaal dat dit niet helemaal de bedoeling is. Vreemd maar waar, het is de eerste gedachte die bij mij op komt als het gaat over zingen. Het zal wel zijn omdat ik een man ben. Niet alleen seks en voortplanting is al eeuwenoud, ook zingen is eeuwenoud. Zingen is onderdeel van muziek en daar zijn we als vrolijke natuurvolkeren al eeuwen mee bezig. Stel je eens voor, primitief buiten leven samen met een aantal lotgenoten. Ik kan mij wel voorstellen dat we het af en toe een beetje gezellig gingen maken door middel van zingen, spelen op een fluitje of trommelen op een dode boom.
Ja, vroeger was alles beter maar we leven nu. Nu hebben we overal de beschikking over muziek. Streamen via mobiel, in de auto of thuis via tv of radio. Dan vergeet ik nog zó veel meer mogelijke manieren om naar muziek te luisteren. Laat ik vooral niet de abc’tjes vergeten bij de gemiddelde bruiloft; lief bedoeld maar vaak is de bedoeling volkomen onduidelijk. Liever muziek op bestelling door een muzikant die zijn vak begrijpt denk ik dan. Dat kan; daarom kwam ik in contact met Friso van de Liedjesdienst.
Friso is tof, maakt zijn eigen Nederlandse muziek met zijn band op hun manier. Smaken verschillen en dat is zo mooi aan muziek. ‘Maar wat is eigenlijk muziek?’. Dit is een vraag die bij Friso is opgekomen toen hij op jonge leeftijd bang was tijdens het kamperen en vervolgens uit een soort van natuurlijke reactie een mantra ging zingen. ‘Wat is zingen? En kan iedereen goed zingen?’
Tegenwoordig lijkt zingen een beetje in een verdomhoekje terecht te zijn gekomen. Ondanks de bekende programma’s op zoek naar muzikaal talent is zélf zingen weinig aan de orde. ‘Dat is zonde want zingen geeft troost en geeft moed’.
Friso is eerlijk, hij gaf aan het moeilijk te vinden om noten te lezen. Best lastig als muzikant! Toch is hij gewoon lekker doorgegaan met muziek maken, een echte passie dus. ‘Lekker genieten’. Hij startte in een bandje met andere “kunstenaars” die ook een beetje moeite hadden met het gemiddelde muzikale topniveau. Gewoon met elkaar lol hebben en ook nog muziek maken. Ze werden overigens semiprofessioneel, althans dat was hun eigen mening. Op het hoogtepunt, na zeven jaren lol, besloten zij tijdens een samenkomen dat de chemie kwijt was en dat de laatste vruchten waren afgeworpen.
Nu zit Friso in een ander bandje. ‘Alfon Oekie heet het, zoek maar eens op YouTube, dan krijg je een goede indruk van wat wij doen’. Daarnaast is Friso een aantal dagen per maand het gezicht van de Liedjes Dienst. ‘De Liedjes Dienst is leuk! Want alles is leuker met een liedje erbij. Ik geef een gezellige ervaring met als belangrijkste speerpunt een muzikale belevenis die niet verveelt. Genoeg reclame, iedereen moet lekker zelf weten hoe hij of zij omgaat met muziek. Wat is nu leuker? Lekker zingen in de auto mét of zonder muziek? Of zingen met of voor kinderen of juist voor oudere mensen?’. Friso vertelt het met een glimlach.
Overigens stelt hij vaak de vraag aan zichzelf: wat kan ik nu eigenlijk? Een wezenlijke vraag. Niet zo veel mensen kunnen die vraag direct goed beantwoorden. Tja, we hebben een baan of volgen een studie en dat gaat wellicht goed, maar voegt dat dan ook met jouw talent? Iedereen heeft talent, van jong tot oud, maar probeer het maar eens bij jezelf te vinden en vervolgens te gaan trainen. Trainen doet Friso urenlang. ‘Ik kan goed liedjes schrijven, ik kan goed raak schrijven en dat gaat mij best wel gemakkelijk af. Ik ben een podiumdier, dus ik sta graag op de planken om mijn publiek te vermaken.’
Urenlang zou Friso kunnen praten over de inhoud van muziek en de positieve gevolgen van muziek op ons leven. Gekscherend gaf Friso aan dat muziek zelfs ingezet zou kunnen worden als medicijn voor uiteenlopende kwalen. Muziekje op en dan veilig zingen in de kerk!