Aan het lezen
Waarnemend burgemeester Emile Roemer: “Ik ben een ongelooflijke fan van heavy metal”

Waarnemend burgemeester Emile Roemer: “Ik ben een ongelooflijke fan van heavy metal”

Avatar foto

Gedreven politicus, gezellige Brabander, heavy-metalfan, vader van twee, stiekeme spijbelaar, basisschoolleerkracht, oud-fractievoorzitter van de SP en nu óók waarnemend burgemeester van onze – in zijn woorden – fantastisch mooie stad: Emile Roemer. Shuffle vroeg hem het hemd van het lijf over Alkmaar en de Alkmaarders, de jongere die hij vroeger was en de politicus die hij nu is.

Tekst: Senna Brammer foto’s: Rick Akkerman

Dat is nogal een verhuizing, van Noord-Brabant naar Noord-Holland. Bevalt het u hier?

‘Ja, absoluut. Ik heb er geen seconde spijt van. Absoluut niet! Op voorhand wilde ik helemaal niets weten over de stad. Zelfs toen er gevraagd werd of ze me iets moesten vertellen over het gemeentehuis, zei ik dat dat niet hoefde. Dan moet ik mij het beeld van iemand anders eigen maken en heb ik haast geen kans om mijn eigen beeld te vormen. Dus toen zei ik: “Gooi me maar voor de leeuwen!”’

De Alkmaarse leeuwen. Wat vindt u van de Alkmaarders?

‘Ze zijn recht voor z’n raap en dat mag ik wel. Ik hou ervan als mensen er niet omheen draaien. Zeggen wat je te zeggen hebt, ook al is dat soms kritisch. Verder denk ik dat ze iets te bescheiden zijn.’

Te bescheiden?

‘Ja. De Alkmaarder mag best wel eens wat trotser zijn op wat de stad allemaal te bieden heeft. Alkmaar wordt te vaak weggezet als ‘het kleine broertje van Amsterdam, dat niet meetelt’. Een beetje calimero-gedrag. Flauwekul natuurlijk! De hele wereld kent Alkmaar. Vanuit China en Japan komen mensen naar hier, dat kan ik van Boxmeer niet zeggen. Wees trots op wat je hier allemaal te bieden hebt: een fantastisch mooie stad met een dorps karakter en bekendheid over de hele wereld.’

U heeft gezegd dat u Alkmaar op de kaart wil zetten als stad boven het Noordzeekanaal.

‘Als je een bekende kop hebt, is het makkelijker om hier en daar wat deuren te openen. Bijvoorbeeld in de media. Maar ook het netwerk dat bij een bekende kop komt kijken, helpt. Als je het voordeel hebt om bepaalde onderwerpen wat sneller richting Den Haag of de provincie door te spelen, dan moet je daar gebruik van maken.’

Die bekende kop heeft u natuurlijk te danken aan uw tijd in de Tweede Kamer. Waar komen uw politieke ambities eigenlijk vandaan?

‘Mijn ouders waren altijd al veel met politiek en maatschappelijke thema’s bezig. Daarover werd thuis veel gediscussieerd en gesproken. Ik kreeg dat met de paplepel ingegoten. Op mijn 18e werd ik lid van een partij.’

Was u niet bezig met uitgaan op die leeftijd?

‘Ook. Dat deed ik er gewoon bij. Kwestie van prioriteiten stellen. Doordeweeks heb je een heleboel avonden waarop je met politiek bezig kunt zijn en vrijdagavond zit je dan gezellig met maten een biertje te pakken.’

Had u dan tussendoor ook nog tijd voor school?

‘Ik had zoveel andere interesses dan het onderwijs. Van biljarten tot politiek, eigenlijk alles behalve school. Ik heb eerst drie jaar op de havo gezeten. Na drie jaar vonden de leraren het voor mij verstandiger om daar niet te blijven. Toen stuurden ze me naar 4 mavo. Daar heb ik overigens wel mijn vrouw leren kennen, dus ieder nadeel heb z’n voordeel!’

Niet het braafste jongetje van de klas dus?

‘Ik was soms wel een ingewikkelde leerling. Niet bij elke docent, hoor. Daar waar ik het echt boeiend vond, zat ik met mijn neus op het bord.’

En waar u het niet boeiend vond?

‘Daar was ik met hele andere dingen bezig. Of ik was er überhaupt niet.’

Wow, onze waarnemend burgemeester heeft gewoon gespijbeld!

‘Ha, ha. Uiteindelijk ben ik wel weer teruggegaan naar de havo. Ze zagen me daar aankomen van “Ehm, kom je nou toch weer terug?” Maar ja, ik wilde wel mijn havodiploma hebben zodat ik daarna naar de lerarenopleiding kon. Toen ben ik zelf het onderwijs ingegaan.’

Wat zou u jongeren aanraden die in maart voor het eerst mogen stemmen?

‘Verdiepen, verdiepen. Vraag je af wat de onderwerpen zijn die jij belangrijk vindt in het leven. Daarnaast zoveel mogelijk lezen, luisteren en proberen een mening te vormen. Sta open voor ideeën en leer analyseren. Ik denk trouwens dat ik jongeren niet hoef aan te moedigen om maatschappelijk betrokken te raken. Dat zijn ze al. Ik zie steeds meer jongeren de straat op gaan, filmpjes maken, debatten organiseren. Deze generatie doet het allemaal en daar ben ik apetrots op.’

We moeten het nog even hebben over het imago van de gezellige, volkse Brabander. Hoe rijmt u dat met het wollige imago dat politiek heeft?

‘Door te blijven wie je bent en door de dingen te doen die je leuk vindt. Ik was hiervoor waarnemend burgemeester in Heerlen. Toen ik daar kennis kwam maken met het poppodium en de planning bekeek, zei ik: “Wat is dit nou weer voor tent?!” De directeur keek me aan en ik vroeg: “Waarom draaien ze hier geen metal?”’

Shuffle gaf Roemer een echt Alkmaars lampje cadeau

U bedoelt metal met van die scheurende gitaren en brullende artiesten?

‘Ja, ik ben een ongelooflijke heavy-metalfan! De directeur zei dat ze wel eens geprobeerd hadden een metalband op te laten treden, maar dat het niet was gelukt. Toen heb ik ze in contact gebracht met een Nederlandse heavy-metalband. Een paar dagen later kreeg ik een telefoontje “Ze komen, maar onder een voorwaarde: dat jij het uur voordat zij spelen als DJ wat heavy-metalplaatjes komt draaien.” Dus ik mijn Metallica-shirt aan en om half 8 stond de tent afgeladen vol. Helemaal uitverkocht.’

Zien we u over een paar maanden wat heavy-metalplaatjes draaien in de Victorie?

‘Ik ben altijd in voor leuke ideeën!’

View Comments (2)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online