Aan het lezen
Warmtenetschaamte

Warmtenetschaamte

Avatar foto

Het klimaat. Ik denk weleens, de standpunten en meningen over het klimaat zijn hetzelfde zoals die van de 17 miljoen coaches van het Nederlands Elftal. Sommige coaches hebben verstand van zaken en ervaring, sommige coaches roepen overdreven hard allerlei waanzin en andere coaches kijken mee voor de gezelligheid. Voetbal is maar een simpel spelletje met een winnaar en een verliezer. Het klimaat is niet zo simpel.

Tekst & beeld: Vincent Verburg

Verandering

“We” hebben met z’n allen afgesproken dat sprake is van opwarming van de aarde. Die opwarming is een verandering van het klimaat, waarbij een gemiddelde van 30 jaren de basis is. Het doel is om de temperatuur van “de aarde” gemiddeld niet meer dan 2 graden te “laten” stijgen, maar “meerdere landen” proberen een maximum van 1,5 graad aan te houden. Deze enorme kleine samenvatting met allerlei aanhalingstekens om de drammers wel/geen podium te geven is de basis om een warmtenet aan te leggen in (de regio) Alkmaar.

Alkmaar heeft zich via de opgestelde warmtevisie verplicht geheel aardgasvrij te zijn per 2050. Op een mensenleven duurt dat nog wel even maar qua planning is dit een strenge verplichting. De gaskraan dichtdraaien is niet zo’n probleem, het probleem ligt meer bij jou en bij mij. Dat probleem is op dit moment emotioneel. Veel leuker is wat mij betreft de financiële problematiek, ga jij de transitie in jouw huis zelf betalen of moet de overheid dat ook doen?

warmtenet Kennemerstraatweg 2

Warm water

De aanleg van het warmtenet heb je niet kunnen missen. In fases liggen meerdere delen in de stad open wegens de aanleg van de nieuwe infrastructuur. De non-profit organisatie HVC legt deze infrastructuur aan. HVC? Deze organisatie is verantwoordelijk voor het duurzaam afvalbeheer van haar aandeelhouders, dit zijn verschillende gemeentes. Wat je ook niet kunt missen is de bio-energiecentrale in Alkmaar, verbrander van afval op een duurzame wijze.

Bij de verbranding komt warmte vrij waarmee water kan worden verwarmd. Let even op de duiding, in de bio-energiecentrale in Alkmaar is dus géén sprake van restwarmte, wij máken warmte. Het maken van die warmte “schijnt” lastig te worden omdat “we” steeds minder restafval aanbieden. Het restafval schijnen we steeds meer over de grens op te halen wat Alkmaar een soort Europees afvalafvoerputje maakt. Een afvoerputje waar overigens zeer veel geld wordt verdiend.

Met deze bio-energiecentrale in de achtertuin van Alkmaar hebben we een krachtige bron om het water op te warmen dat stroomt door het warmtenet. Via de site warmtenetalkmaar.nl kun je gemakkelijk checken wat de status is van de aanleg en allerlei overige info.

Warmetnetschaamte

Woningcorporaties met ongeveer 30% van de woningen in Alkmaar onder haar hoede sluiten massaal aan op het warmtenet. Dat is een goede stap en het goede voorbeeld. Daarna moeten we in de basis allemaal volgen. Van het gas af en aan het warme water. Dat warme water kost op dit moment net zo veel (of net zo weinig) als gas, de prijs is gekoppeld. Die koppeling zorgt voor een nieuwe discussie én dat is alleen maar goed. Samen met die andere kostbare keuze (aansluiting) zou de overstap nog wel even kunnen gaan duren, komt van uitstel afstel?

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online