Aan het lezen
Wie is Elles Tensen?

Wie is Elles Tensen?

Elles Tensen heeft in Amsterdam Cultureel Erfgoed gestudeerd. Daarna ging zij bij het kunstdepot van het Tropenmuseum werken, het liep allemaal precies zoals ze wilde. Maar al snel sloeg het om, het was crisis in Nederland. Elles verloor haar baan en in haar sector was er geen ander werk te vinden. Privé ging het ook slecht, haar moeder werd ernstig ziek. Om toch rond te komen is Elles fulltime in de thuiszorg gaan werken. In die tijd is Elles ook met burlesque begonnen.

“Ik voelde mij onzeker en burlesque gaf mij kracht.”

Het dansen begon als hobby, maar steeds vaker werd zij gevraagd om op te treden op festivals en voor shows. “Ik ben heel verlegen en zachtaardig”. Elles durfde eigenlijk helemaal niet op dat podium te staan. Zo ontstond haar alter ego Cérise Noire;“Een krachtige, vrouwelijke vrouw, die dat ook durft te uiten.”

Een paar jaar lang helpt Elles overdag mensen in de thuiszorg maar treedt in de weekenden op als Cérise Noire. De shows worden steeds professioneler en daarom volgt Elles een cursus visagie, om zo zelf haar make-up voor optredens te kunnen verzorgen.

“Dansen is heel leuk, maar als ik straks vijftig ben kan dat niet meer. Ik kan dit niet eeuwig blijven doen”.  Terug naar het museumwerk is voor Elles geen optie, dat is een afgesloten hoofdstuk. Dus begint Elles in 2015 met een avondopleiding bij Kinki Kappers. ”Meteen na mijn opleiding kon ik in Koel310 een kleine ruimte huren, daar besloot ik voor te gaan en zo langzaamaan een klantenkring op  te bouwen.”

Ondertussen verkoopt Elles ook nog vintage kleding via haar eigen webshop. “Was het niet heel veel bij elkaar?” vraag ik. “Het was heel veel bij elkaar, maar gelukkig werd ik steeds vaker gevraagd voor workshops, hierdoor kon ik minder in de thuiszorg gaan werken. Zes dagen in plaats van zeven. Tot afgelopen maart. Toen kon ik echt zeggen, nú zet ik de stap en ben ik volledig zzp’er. Heel lang lukte het niet om volledig zelfstandig te werken, ik was afhankelijk van mijn loondienst.”

Terwijl we dit gesprek hebben zitten we in een grote, gezellige ruimte in Koel310. Samen met twee vrienden heeft Elles alles opgeknapt en de ruimte verdeeld in twee delen. Een gedeelte van de ruimte is zo ingedeeld dat Elles daar als Barbarella kan knippen.

foto: Remco Ellens

“Mijn doel met Barbarella is om een groep mensen te verzamelen die zich thuis voelt. Dat de klanten na het knippen nog gezellig wat blijven drinken. De mensen  die ik knip wil ik niet zien als een nummer, ik wil echt een band met hen opbouwen.”

Elles werkt ook samen met de voedselbank. Mensen die daar afhankelijk van zijn knipt zij voor vijf euro: “Mensen hebben er niet om gevraagd om in zo’n situatie terecht te komen. Ik heb het ook meegemaakt toen ik zonder huis kwam te zitten op mijn achttiende. Toen heb ik mij voorgenomen dat als ik er de ruimte voor zou hebben ik iets terug zou doen”. Het andere gedeelte van de ruimte gebruikt Elles voor Bureau Burlesque.

Wat is je doel met Bureau Burlesque?

“Een groep vrouwen verzamelen die door het dansen lekker in hun lijf komen te zitten,  een uitlaatklep hebben. Dat ze hier komen en denken ik ga lekker een uurtje paaldansen of vrij dansen. Ik wil vrouwen uit hun schulp trekken”.

foto: Vincent Rijs

En je verkoopt ook nog vintage kleding?

“Dat is meer een hobby. Voorheen was het wel meer werk, ik was daar meer afhankelijk van. Het één vervangt nu het ander. Ik neem niet meer dagenlang foto’s en de webshop ga ik sluiten. Ik moet keuzes gaan maken, ik kan niet alles erbij blijven doen. Ik focus mij vooral op mijn dansen en mijn knippen. Alles wat ik daaromheen doe is mijn hobby, anders geniet ik niet meer van wat ik doe.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

“Ik vind dit al zo’n prestatie dat ik dit heb kunnen doen. Laten we eerst maar eens gaan kijken over een jaar van nu. En wie weet over 2 jaar. Dat durf ik wel. Het lijkt me gewoon heel fijn, dat ik gelukkig ben, en dat word ik steeds meer. Omdat ik geleerd heb om steeds meer in mijzelf te geloven, om meer in mijn eigen kracht te gaan staan”.

Wil je nog iets meegeven aan de lezers?

“Kom gewoon eens langs in Koel310!”

 

 

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online