Aan het lezen
Winkel en dagbesteding Hemke: ”Er staat altijd een pot thee op tafel klaar”

Winkel en dagbesteding Hemke: ”Er staat altijd een pot thee op tafel klaar”

Hemke is een gezellige winkel waar een gedeelte van de spullen in het atelier erachter wordt gemaakt. Dat doen jongeren tussen de 12 en 18 die zijn uitgevallen op school, of waar het thuis niet zo goed gaat. Hemke is dagbesteding, maar dat woord doet deze plek eigenlijk tekort. Hemke is een plek waar jongeren zichzelf mogen zijn en zichzelf kunnen vinden.

Waarom deze plek nodig is

Samen in Spel is de praktijk van Lianne en Pleun. Daar helpen zij gezinnen op allerlei manieren. En tijdens dit werk merkten zij dat ze jongeren vaak moesten doorverwijzen naar dagbesteding, maar dat deze plekken vaak demotiverend werkten. Lianne: “Dat kan anders, dachten wij. Dagbesteding moet een leuke en gezellige plek zijn waar je zin krijgt om wat te gaan doen.” En daarna kwam alles eigenlijk perfect samen. Het pand naast hen kwam vrij, ze hadden beiden voldoende ervaring en zo ontstond een jaar geleden Hemke.

“Er staat altijd een pot thee op tafel”

Lianne: “Het belangrijkste is dat de jongeren die hier komen zich meteen thuis voelen. En daarna kijken we vooral naar wat de jongere nodig heeft. De een komt bijvoorbeeld drie dagen in de week en de ander vijf. Maar zelfs in de weekenden is het mogelijk. In het atelier worden er producten gemaakt die ze vervolgens weer verkopen in de winkel. Zo worden er bijvoorbeeld oude meubels opgeknapt, kerststalletjes geknutseld, of tassen gemaakt. Kim: “De jongeren zelf zitten vaak vol leuke ideeën om te maken!”  

Samen kan je meer

Lianne en Pleun werken voornamelijk op de achtergrond. Zij voeren bijvoorbeeld de intakegesprekken, onderhouden contacten met scholen en ouders. Kim en Patricia zijn aangenomen als professionals die de groep ondersteunen. En er zijn meerdere enthousiaste vrijwilligers die elk hun eigen expertise meenemen naar Hemke. Zo heeft een van de vrijwilligers Elsbeth bijvoorbeeld een achtergrond als edelsmid en kan zij ook prachtige dingen maken van leer. Elsbeth: “Naast dat ik het gewoon heel gezellig vind om hier een keer per week te werken, vind ik het ook belangrijk om te doen. Want niet iedereen krijgt thuis dezelfde kansen zoals ik die wel kreeg. Dus ik vind het mooi dat we een plek kunnen zijn waar jongeren kunnen ontdekken wat zij kunnen.”  

Een atelier en winkel

Het atelier is niet alleen een plek waar spullen worden gemaakt. Het is een plek waar iedereen zich welkom moet voelen en er vanuit dat gevoel gecreëerd kan worden. Zo wordt er ook af en toe samen gegeten. Of neemt iemand zijn hond mee die in de pauzes wordt uitgelaten. En omdat het atelier en de winkel met elkaar verbonden zijn leren de jongeren bijvoorbeeld ook hoe zij inkopen moeten doen of hoe er winst kan worden gemaakt. Het online gedeelte van Hemke heeft ook een mooie plek gekregen in het geheel: Instagram en Tiktok zijn tegenwoordig niet meer weg te denken en een goede manier om ook online creatief te leren zijn.

De toekomst: ‘Wij willen niet groeien’

Lianne: “Wij hebben helemaal niet de ambitie om bijvoorbeeld vier keer zo groot te worden. Jongeren voelen zich nu heel snel thuis hier en dat warme gevoel en de deskundige begeleiding zouden we niet meer kunnen bieden als we zouden groeien. Wij willen vooral doorgaan zoals we nu bezig zijn.”

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje of gewoon nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op Scharlo 18 in Alkmaar. Van wo t/m za zijn zij geopend tussen 13:00 – 17:00.

Of ga naar Hemke

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online