Aan het lezen
Zat in eigen stad. Afl 3: Biermuseum

Zat in eigen stad. Afl 3: Biermuseum

Het was even goed kijken waar ik naar binnen moest. Normaal haal ik aan de achterkant bij Proeflokaal de Boom wel eens een biertje. Geen gekke gewoonte dus om daar als eerste op af te lopen. Toch kwam ik daar dit keer niet voor. Wel voor het Nationaal Biermuseum. Ook een goede reden!

 

Toen ik de trap opgelopen was, stond daar een man achter de bar met een wilde baard. En natuurlijk een bierbuik. Ik leerde hem kennen als Willem. Ik was alleen in het biermuseum, wat op zich niet zo vreemd is voor een maandag. Willem kwam achter de bar vandaan en heeft me de pronkstukken van het museum laten zien. Bijvoorbeeld de bierpullen waar de kaasdragers vroeger uit dronken.

 

Het hele proces van bierbrouwen en wat er allemaal bij komt kijken, wordt duidelijk als je de hele rondleiding doet. Op de bovenste verdieping staat een oud barretje uit Leiden, wat dateert uit de tijd dat ze nog met biervaten werkten. Je kon toen beter bier dan water drinken. Kun je het je voorstellen? Verder zijn er hele verzamelingen van bierflesjes en bierglazen tentoongesteld, net als een oude koperen bouwketel. Een video legt uit hoeveel verschillende biertjes er zijn en hoe je het verschil kunt ontdekken. Het is dan wel ietwat veroudert, maar dat past des te beter bij dit leuke kleinschalige museum.

 

Na afloop heb ik een leuk gesprek gehad met Willem; hij werkt vrijwillig bij het museum. Zijn favoriet? De Stout biertjes. Ben je zat in eigen stad, dan mag het Biermuseum niet ontbreken. Ik vind het een aanrader. Voor die 4 euro hoef je het in ieder geval niet te laten (met een museumjaarkaart is het zelfs gratis). Mijn favoriete onderdeel? De samenwerking met Proeflokaal de Boom. Je kunt je bezoek dus combineren met een proeverij!

 

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online