Aan het lezen
Zat in eigen stad. Afl2: het Kaasmuseum

Zat in eigen stad. Afl2: het Kaasmuseum

Speciaal voor Shuffle gaat Ward op zoek naar Alkmaars populairste trekpleisters. Waar gaan toeristen het liefst naartoe? Waarom zijn die plekken zo bekend? Is dat wel terecht? In deze rubriek gaan we daar antwoord op geven. Of ja, we proberen het.

 

Voor deze editie stond ik al vroeg te popelen voor de deuren van het Kaasmuseum. Naast mijn gebruikelijke honger naar kennis, had ik ook trek in kaas. Ik hou van kaas. Bij de kassa tikte ik de entreeprijs van vier euro af en ontving ik een stukje belegen kaas uit handen van een dito man.

 

“Echter Käse aus Holland,” schreeuwde een Frau Antje van plastic mij toe. Ik schrok mij de ziekte. Waar ik haar uit reflex bijna een kopstoot gaf, besloot ik de vrede te bewaren. Ik was immers op mijn roostervrije donderdag in een museum, dus was het feest. Ik slenterde naar de film achterin de grote zaal waar ik nog meer te weten kwam over de Goudse en de Edammer. Daar de houten vloer alleen onder mijn voeten kraakte, trof ik verder niemand in het museum. Het was nog vroeg. Na de film kwam ik langs vele vitrines, foto’s, beelden en historische voorwerpen. Deze jongen kan jou nu precies vertellen hoe kaas wordt gemaakt! Daar is weinig voor nodig: melk een koe, roer de melk, roer het nog een keer, stremsel die shit tot er geen beweging meer in te krijgen is en druk dit alles in een emmer met een stickertje erbij. Paar weken laten staan.. Klaar!

 

Werkelijk alles in het museum vertelt een verhaal op de meest educatieve manier mogelijk. Er huist een aangename sfeer. Het is door flinke modernisering in ieder geval ontdaan van al haar stoffigheid. Resumé: een interactieve, smakelijk gebrachte geschiedenisles over datgeen waar onze stad al eeuwen in floreert: kaas!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online