Aan het lezen
Zero Waste Alkmaar – sticker je mee?

Zero Waste Alkmaar – sticker je mee?

Tijdens één van onze laatste Shuffle-vergaderingen stond het onderwerp duurzaamheid op de planning. We waren het er als redactie al snel over eens dat je zelf echt heel veel afval kunt besparen wanneer je je eigen beker, bakje of zakje meeneemt als je boodschappen gaat doen. Bij veel winkels in Alkmaar mag dat gewoon! En vanaf nu kun je deze winkels herkennen aan de groene sticker van El Kombi Zero Waste. 

Tekst: Hester Ozinga

Het hoeft niet ingewikkeld

Bij diverse bakkers en bijvoorbeeld de bekende biologische supermarkt in het centrum van Alkmaar kun je een broodzak kopen om je brood in mee te nemen. Bij Vers Eten & Drinken vind je tientallen potten met kruiden waar je je eigen bakjes mee kunt vullen. Het hoeft niet zo ingewikkeld om het verschil te maken.

Kruiden van Vers eten & drinken Alkmaar

Ik haal wel eens een bananenbroodje in de stad, want het lukt me nooit om hem zelf zo lekker te maken als bijvoorbeeld Oogst dat kan. Dus vanaf nu neem ik voor mijn bananenbroodje een eigen zakje mee. Ik heb ooit een reusable baggie gekregen van Keep Leaf, handig én hip (want natuurlijk wil het oog ook wat). Ook leuk trouwens als cadeautje voor in de schoen of onder de kerstboom en te koop bij Waar zag ik toevallig van de week.

Nanda: “Ik hou wel van dromen over een ideale wereld”

Geheel toevallig, of misschien ook niet, loopt Nanda van den Ham ook al een tijdje met een idee rond om hier iets aan te doen. De grachten van Alkmaar liggen elke keer nog zo vol afval dat ze letterlijk bezig blijft. En dat kan anders! Om te beginnen gewoon zorgen voor minder afval. Nanda: “Als er geen afval ligt, dan zijn onze schoonmaakacties ook overbodig. Dat is wel de ideale wereld inderdaad. Maar ik hou wel van een beetje dromen over die ideale wereld. Maar ook knetterhard voor dat ideaal gaan. Dat is wel mijn ding. En ik neem daar graag zoveel mogelijk mensen in mee!”

Sticker je mee?

Net als vorig jaar in december willen we graag jullie hulp inschakelen bij ons goede voornemen! Het voornemen is dit jaar om voor 31 december 100 adressen in Alkmaar te verzamelen waar je eigen beker, bakje of zakje welkom is. Wij snappen dat niet alle kleine afhaalwinkels in één keer een deel van hun hele bedrijfsproces hiervoor om kunnen gooien. Maar ken je nou een winkel waar je je eigen beker, bakje of zakje mee mag nemen, ook al is het maar voor een gedeelte van het assortiment, geef ze een sticker!

Je kunt de sticker ophalen bij Vers Eten & Drinken en een foto met eventueel Facebook pagina en/of adres van de winkel delen in de Facebook groep. De eerste enthousiastelingen hebben al een sticker opgehaald tijdens de Buurderij, waar je overigens ook het meeste zo los mee krijgt in je eigen tas. Als je inspiratie zoekt voor winkels kun je ook vast de Facebook groep Zero Waste Alkmaar e.o. checken.

Buurderij Alkmaar

Shopping tips

– Denk niet te ingewikkeld! Alle kleine beetjes helpen, ook al haal je alleen je koffie in een take away beker.

– Bij Vers en Krop Sla vind je al een bring your own sticker op de deur

– Neem gewoon voor de zekerheid altijd je eigen (brood)zak mee, past gewoon in je jaszak!

– Haal de sticker alleen als je hem ook echt gaat gebruiken, anders is het natuurlijk verre van zero waste

– Vraag wanneer je telefonisch een bestelling plaatst voor het avondeten of je je eigen bakjes mee mag nemen

– Snor verschillende maten bakjes op

– Vraag van de Sint een fijne warmhoudbeker of een hippe Keep Leaf, ook handig om je broodjes voor de lunch in mee te nemen!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online