Aan het lezen
Zo baas, zo hond #1 – Sadena & Rex

Zo baas, zo hond #1 – Sadena & Rex

Avatar foto
Sadena & Rex

Lijkt de hond op het baasje? Of lijkt het baasje stiekem gewoon op de hond? Shuffle zoekt het voor je uit! Voor de rubriek ‘Zo baas, zo hond’ bezoeken wij honden en hondenmensen om antwoord te geven op wie er nu precies op wie lijkt en waarom. Ben jij of ken jij een Alkmaarder die absoluut in deze reeks thuishoort? Laat het ons weten!

Tekst: Shanna Bleeker & Senna Brammer / Foto’s: Marcel Prager

Aan Sadena en Rex de eer om deze nieuwe rubriek af te trappen. Laten we beginnen met de feiten op een rijtje:

  • Sadena (32), 164 cm aan positiviteit en woonachtig in Alkmaar.
  • Rex (2) is een kruising tussen een Duitse Herder en een Rottweiler, komt met zijn 60 cm aardig in de buurt van zijn baasje en weegt om en nabij 50 kg.
  • Simba (11) is een kat, de derde huisgenoot en tevens hoofd van het huishouden.

Mama is een Duitse Herder, papa is een Rottweiler

“4,5 jaar geleden besloot ik dat het tijd werd om een viervoeter in huis te nemen,” begint Sadena. “Maar, je gaat natuurlijk een commitment aan van minimaal 10 jaar. Ik vind dat je dat goed moet overwegen en heel serieus moet nemen”, vervolgt ze. Sadena’s voorkeur ging direct uit naar een Rottweiler. Deze honden kosten zo’n 1400 euro, een beslissing die je niet over een nacht ijs maakt. “Ik heb me zo’n anderhalf jaar voorbereid op deze beslissing, maar ineens ging het allemaal heel snel. Op internet kwam ik een advertentie tegen en ik heb hard gelachen om het verhaal dat erbij stond.”

Een nestje van drie honden. Mama is een Duitse Herder, papa is een Rottweiler. De mama, de Duitse Herder, is van een mevrouw. De broer van deze mevrouw is het baasje van de Rottweiler, de papa. Op een dag paste de broer met de Rottweiler op de Duitse Herder van zijn zus. Zijn Rottweiler zou de dag daarna gecastreerd worden. De Duitse Herder was net loops geweest, dus hé, die twee bij elkaar kon haast niet misgaan … totdat de Duitse Herder ineens zwanger bleek te zijn. Oeps!

Sadena: “Ik heb direct contact gezocht met het baasje van de Duitse Herder, maar de pups bleken allemaal al vergeven. Tijd om teleurgesteld te zijn had ik niet, want vrij snel na het eerste contact belde het baasje op. De mensen die voor Rex zouden gaan, zagen er toch vanaf. Hij was duidelijk de grootste in het nestje en zou ongetwijfeld mega groot worden.” Op vrijdag kreeg Sadena het blije bericht, op zaterdag zat ze, na een kleine omweg via de dierenwinkel voor een grote bench, in de auto om haar nieuwe huisgenootje op te halen.

Een hele bijzondere hond

Rex is vier dagen naamloos geweest, maar de keuze voor zijn naam heeft alles te maken met zijn karakter. “Het is een typische Rex, net als Commissaris Rex, van die serie van vroeger, weet je nog?”, zegt Sadena lachend. Haar liefde voor Rottweilers is mede ontstaan door het karakter van deze beestjes. Ze staan bekend als trouwe, loyale, waakse en gevoelige honden. “Dit alles vind ik terug in Rex. Dat hij voor de helft Duitse Herder is, maakt hem alleen maar leuker.” zegt Sadena trots. “Dit zie je echt terug in zijn werkdrift, leergierigheid en focus op zijn baasje. Het is wel meer een mensenhond dan een hondenhond. Hij is goed gesocialiseerd, mede dankzij puppytraining, maar hij blijft toch een voorkeur hebben voor mensen.”

Dat Rex een bijzondere hond is, wordt duidelijk wanneer Sadena vertelt over de buurt waar ze wonen. “Rex is niet alleen een kindervriend. Naast mijn appartementencomplex staat een appartementencomplex waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Voor sommige mensen was het erg lastig om contact te leggen. Rex heeft daar echt een verschil in gemaakt. Ook is het door Rex voor bepaalde mensen makkelijker geworden om naar buiten te treden. Inmiddels ben ik in gesprek met de begeleiders om te kijken of Rex daar iets kan betekenen als hulphond!’

Zo baasje, zo hond?

De vraag der vragen. Qua uiterlijk: ja, zeker. Zo hebben Sadena en Rex dezelfde haarkleur, oogkleur en vriendelijke uitstraling. Een continue glimlach is typerend voor zowel het baasje als de hond. Het contrast in lengte is geestig. Rex is imposant, zeker als hij springt. Sadena heeft daarentegen met haar 164 cm een bescheiden lengte. Qua innerlijk zijn er ook veel overeenkomsten. Ze zijn allebei lief, sociaal en het ontbreekt hen niet aan temperament.

Door alle tijd die ze samen doorbrengen, zijn ze bijna één geworden. “De eerste 10 maanden van zijn leven heb ik Rex niet alleen gelaten. Ondertussen is hij een soort spiegel van mij. Als ik me onrustig voel, vertoont hij ook onrustig gedrag. Dan weet ik dat ik een stapje terug moet zetten,” vertelt Sadena. “Daarnaast voel ik me erg veilig met hem aan mijn zijde. Rex is lief en zachtaardig, maar ook heel waaks. Alleen als er serieuze dreiging is, zal hij van zich laten horen door te blaffen.”

Samen op roadtrip

Sadena hoeft geen seconde na te denken over de vraag of ze opnieuw zou kiezen voor een hond: een absolute ja. “Hij is mijn beste vriend. Het is zo’n feestje om hem in huis te hebben. Hij is altijd blij en betrokken. Soms denkt hij dat ‘ie een kat is en rent hij als een malle achter vliegjes aan. Daar moet ik dan zo om lachen. Ook is hij heel avontuurlijk en is hij gek op autoritjes. Ik zie ons samen al helemaal een roadtrip maken in de toekomst!”

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online